Zmniejszenie zużycia wody wodociągowej poprzez wykorzystanie instalacji wody szarej w budynku zamieszkania zbiorowego – analiza ekon - Badowska, Ewa; Bandzierz, Dawid; Pizia, Julitta (INSTAL, 2023)
Istnieją dwa główne sposoby zmniejszenia zużycia wody wodociągowej w budynkach, wykorzystanie ścieków szarych lub wód opadowych na część potrzeb budynku i jego użytkowników. W niniejszej publikacji przedstawiona zostanie analiza możliwości wykorzystania systemu gromadzenia i podczyszczania ścieków szarych w budynku zamieszkania zbiorowego – akademika zamieszkiwanego przez 195 osób. Głównym celem przedstawionej w artykule modernizacji było zaprojektowanie w istniejącym budynku dualnej instalacji wodno – kanalizacyjnej uzupełniającej istniejącą instalację o piony kanalizacyjne zbierające wodę z umywalek oraz natrysków oraz instalację wodociągową zasilającą wodą szarą spłuczki toalet i pisuarów w budynku zamieszkania zbiorowego – Dom Studenta nr 1 znajdujący się przy Alei Politechniki 3b w Łodzi wraz ze sporządzeniem kosztorysu instalacji. Analizę oparto o rzeczywiste zużycie wody wodociągowej w Domu Studenta, przenalizowano koszty użytkowania obiektu w odniesieniu do opłat za wodę wodociągową i ścieki oraz koszty energii elektrycznej.
Keywords: ścieki szare; budynek zamieszkania zbiorowego; analiza ekonomiczna