Niezawodność uszczelek PTFE w instalacjach biopaliwowych – badania i prognozy - Romanik, Grzegorz; Struś, Mieczysław; Sierpowski, Korneliusz (INSTAL, 2023)
Biopaliwa zaliczane są do grona odnawialnych źródeł energii. Produkcja biopaliw do celów wykorzystania w silnikach spalinowych może zapewnić ich rozwój technologiczny oraz mieć wpływ ekonomiczny na sektor OZE i przemysł rolniczy, jednak ich wykorzystanie nadal stanowi istotny problem w eksploatacji tych silników. W artykule zbadano interakcję wybranych biopaliw z uszczelkami. Badane biopaliwa wyprodukowano z surowców odpadowych przemysłu spożywczego – tłuszczów i olejów. W artykule przedstawiono wpływ biopaliw na uszczelki złączy kołnierzowych, podczas badań trwałościowych. Materiał uszczelek (PTFE) został przetestowany zgodnie z normami DIN 28090-3:2014-11 i DIN28091-2. W czasie 1000 godzin badań w temperaturze 353 K mierzono ubytek masy biopaliwa oraz zmianę wydłużenia (naprężenia rozciągającego) śrub kołnierzowych. Określono stopień wycieku paliwa. Po badaniach sprawdzono uszczelkę i nie stwierdzono rozwarstwień. Wartość emisji lotnych biopaliw oraz stopień wycieku paliwa po 1000 godzinach odpowiadały normom DIN. Stwierdzono, że badane materiały uszczelniające mogą mieć kontakt z mieszaniną benzyna – etanol oraz mieszaniną oleju napędowego i estrów metylowych i etylowych
Keywords: biopaliwo; silniki spalinowe; instalacje biopaliwowe; emisja; uszczelka; prognoza trwałości