Aktualne kierunki badań w procesie stosowania mieszanin zeotropowych w instalacjach energetycznych; Cykl porównawczy Lorenza - Kruzel, Marcin; Bohdal, Tadeusz; Dutkowski, Krzysztof (INSTAL, 2023)
W artykule omówiono współczesne kierunki badań i rozwój zastosowań mieszanin zeotropowych w kompaktowych wymiennikach ciepła. Przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące zastosowania mieszanin zeotropowych w realizacji obiegów chłodniczych w pompach ciepła. Zjawisko poślizgu temperaturowego występujące w przejściach fazowych ma istotny wpływ na dobór odpowiedniego obiegu porównawczego. W przypadku jednorodnych czynników chłodniczych i mieszanin azeotropowych cyklem referencyjnym jest cykl Carnota ze stałym poziomem temperatury źródła. W przypadku mieszanin zeotropowych, ze względu na poślizg temperaturowy, istnieje układ o zmiennych wartościach temperatury źródeł ciepła, dla którego właściwym wzorcem jest cykl Lorenza. W artykule podano sposób obliczania współczynnika wydajności pompy ciepła pracującej według takiego cyklu oraz kryteria oceny przybliżenia cyklu rzeczywistego do cyklu wzorcowego.
Keywords: Poślizg temperaturowy; cykl Lorenza; mieszaniny zeotropowe; kondensacja; pompy ciepła; skład mieszaniny