Efektywność systemów wykorzystania wody deszczowej w budynkach handlowo-usługowych - Sakson-Sysiak, Grażyna; Zyzik, Przemysław (INSTAL, 2024)
Występujące niedobory wody i wzrastająca cena wody wodociągowej coraz częściej skłaniają inwestorów do poszukiwania alternatywnych źródeł zasilania instalacji wodociągowych. Systemy gromadzenia wody deszczowej i jej wykorzystania na potrzeby niewymagające jakości wody do picia są stosowane nie tylko w budynkach mieszkalnych, ale także handlowych, usługowych, sportowych i przemysłowych. W artkule przedstawiono wyniki analiz funkcjonowania takich rozwiązań w dwóch obiektach: salonie samochodowym i stacji paliw. Wielkość systemów i przeznaczenie wody deszczowej w obu obiektach są różne, podobnie jak ich lokalizacja. W oparciu o dobowe dane o wysokości opadów w latach 2018-2022 ustalono m.in. efektywność działania i potencjalne możliwości systemów w obu obiektach w odniesieniu do ustalonego zapotrzebowania na wodę deszczową, a także czas zwrotu nakładów inwestycyjnych. Mimo, że systemy nie umożliwiły pełnego pokrycia zapotrzebowania na wodę gorszej jakości w obu obiektach, ich zastosowanie można uznać za ekonomicznie opłacalne. Tego typu analizy, jak opisane w artykule umożliwiają dobór odpowiednich parametrów przy projektowaniu systemów gromadzenia i wykorzystania wód deszczowych i ułatwiają inwestorom podjęcie decyzji o zastosowaniu takich rozwiązań w budowanych obiektach
Keywords: alternatywne źródła wody; system wykorzystania wody deszczowej; instalacje wodociągowe; efektywność i opłacalność inwestycji