Ograniczanie drgań układu wentylator-silnik elektryczny na przykładzie remontowanej instalacji wentylacyjnej – studium przypadku - Walaszczyk, Juliusz (INSTAL, 2024)
W ostatnich latach coraz mniej uwagi przykłada się do elementów związanych z prawidłową amortyzacją maszyn wirnikowych (wentylator – silnik, pompa – silnik itd.). W pogoni za ograniczeniami, przede wszystkim kosztów inwestycyjnych, nierzadko podejmowane są pochopne decyzje związane z „odchudzaniem” ram podporowych czy fundamentów pod maszyny wirnikowe. Dla zobrazowania skutków takich działań w artykule przedstawiono i omówiono wyniki pomiarów drgań wykonanych w obiekcie rzeczywistym przed oraz po wymianie instalacji wentylacyjnej obsługującej halę przemysłową. Wyniki pomiarów zestawiono z wynikami obliczeń wykonanych na podstawie 3 metod teoretycznych. Wykazano, że odpowiednia masa ramy podporowej oraz staranne wypoziomowanie układów mają decydujący wpływ na uzyskiwane amplitudy drgań. Tezę tę udowodniono poprzez ograniczenie drgań z 16,39 mm/s RMS do 4,23 mm/s RMS. Wykazano, że regularne monitorowanie amortyzacji może skutecznie i szybko doprowadzić do wykrycia problemów związanych z pracą wentylatorów i silników (uszkodzenie łożysk, niebezpieczne amplitudy drgań przegród budowlanych).
Keywords: wibracje; wibroizolacja; maszyny wirnikowe; wentylacja; HVAC