Algorytm selekcji zasuw do zamknięcia w systemach dystrybucji wody z wykorzystaniem analizy przepływów - Antonowicz, Ariel; Leszek, Mateusz; Urbaniak, Andrzej; Zakrzewski, Przemysław (INSTAL, 2024)
Artykuł zawiera propozycję wykorzystania narzędzi symulacyjnych do minimalizacji sumarycznej liczby zasuw, nie zbędnych do odseparowania wybranego segmentu sieci wodociągowej bazując na analizie przepływów. Na podstawie modelu hydraulicznego, informacji o lokalizacji zasuw oraz wyników symulacji zaproponowane rozwiązanie wskazuje, które zasuwy należy zamknąć, aby w analizowanym przewodzie przepływ nie występował. Zaimplementowany algorytm poza wskazaniem identyfikatorów zasuw niezbędnych do całkowitego odizolowania danego odcinka informuje o możliwości zmniejszenia liczby tych zasuw, a jeśli tak to wskazuje, których zasuw nie trzeba zamykać (i w jakim przedziale czasowym). Wyniki symulacji wraz z propozycją grup zasuw do zamknięcia zapisywane są bezpośrednio do wskazanego pliku CSV. Poprawność opracowanej i zaimplementowanej metody zweryfikowano na przykładzie nierzeczywistego systemu dystrybucji wody.
Keywords: EPANET; WNTR; symulacje hydrauliczne; typowanie zasuw do zamknięcia