Metoda wyznaczania wskaźnika oczekiwanej efektywności produkcji wody - Rak, Janusz; Stec, Aleksandra (INSTAL, 2024)
Systematyka zagrożeń systemów zbiorowego zaopatrzenia w wodę wymaga wielokierunkowych podziałów. Zagrożenie techniczne jest funkcją rosnącą negatywnego oddziaływania. Bezpieczeństwo techniczne jest funkcją malejącą możliwych szkód. Obie te miary można identyfikować z ryzykiem negatywnego oddziaływania i ryzykiem powstania szkody. W wyniku poczynionych w pracy rozwiązań zaproponowano dwa nowe wskaźniki oceny zagrożeń bezpieczeństwa zbiorowego zaopatrzenia w wodę, są nimi: wskaźnik odporności systemu (Ir) i wskaźnik oczekiwanej efektywności produkcji wody (WOEPW).  W pracy podano przykłady aplikacji metody wyznaczania WOEPW.
Keywords: ryzyko; szansa; zaopatrzenie w wodę