Przegląd i analityczne porównanie równań estymujących wartości współczynnika oporu liniowego - Mańko, Robert (INSTAL, 2026)
W artykule przedstawiono jawne formuły używane do obliczania współczynnika oporów liniowych oraz zbadanie ich dokładności i przydatności w różnych warunkach pracy przewodów, tj. przy różnych wartościach liczby Reynoldsa i chropowatości względnej. Otrzymane wyniki zostały porównane z wynikami otrzymywanymi z powszechnie rekomendowanego równania Colebrooka-White’a. Następnie za pomocą wskaźników w postaci błędu średniego, błędu względnego i maksymalnego błędu względnego została przeprowadzona analiza porównawcza. Równanie Colebrooka-White’a nie da się przekształcić do postaci jawnej, dlatego wymaga ono rozwiązania iteracyjnego. Zbieżność współczynnika oporów liniowych na poziomie mniejszym niż 0.1 % wymaga zwykle co najmniej 6 przybliżeń. Ostatecznie udało się stwierdzić, że wiele dostępnych przybliżeń równania Colebrooka-White’a jest bardzo dokładna
Keywords: Współczynnik oporów liniowych; Równanie Colbrooka-White’a; Liczba Reynoldsa; Chropowatość