Zapobieganie powstawaniu osadów i strat energetycznych w instalacjach chłodniczych poprzez uzdatnianie wody zasilającej wymienniki ciepła - Kaiser, Krzysztof; Marjanowski, Jan (INSTAL, 2024)
W artykule omówiono wpływ osadów na poprawność działania wymienników ciepła oraz ich wpływ na aspekt energetyczny i straty eksploatacyjne z nimi związane. Zwrócono także uwagę na konieczność okresowego oczyszczania wymienników z osadów oraz zapewnienie właściwych parametrów wody stosowanej w układach chłodniczych. W artykule przedstawiono również metody uzdatniania wody dla układów chłodniczych.
Keywords: wymiennik ciepła; skraplacz; osady i zanieczyszczenia; korozja; straty energetyczne