Farmaceutyki w ściekach z małej oczyszczalni ścieków w kontekście nowelizacji Dyrektywy ściekowej - Włodarczyk-Makuła, Maria; Kamizela, Tomasz (INSTAL, 2024)
Obecnie w krajach członkowskich Unii Europejskiej trwają prace nad aktualizacją Dyrektywy ściekowej UE Nr 91/271/EWG dotyczącej oczyszczania ścieków komunalnych. Proponowane zmiany, obejmują między innymi monitorowanie stężenia mikrozanieczyszczeń, istotnych dla zdrowia człowieka, w ściekach oczyszczonych odprowadzanych do wód powierzchniowych. Wymienia się przy tym mikrozanieczyszczenia należące do grupy farmaceutyków i kosmetyków a także mikroplastik. W badaniach farmaceutyków proponuje się ograniczenie zakresu analiz do oznaczania 12 związków, ale w ściekach identyfikowane są także inne związki aktywne z tej grupy mikrozanieczyszczeń. Celem badań było określenie stężenia farmaceutyków w ściekach pobranych z przykładowej małej oczyszczalni ścieków. W analizie jakościowej zidentyfikowano występowanie 89 związków należących do różnych grup związków aktywnych. W analizie ilościowej poszczególnych związków wykazano zróżnicowane stężenia: od poniżej granicy oznaczalności do 2,0 µg/L.
Keywords: farmaceutyki; ścieki; dyrektywa ściekowa; LC-MS/MS