Wpływ deflektorów zamontowanych wewnątrz cylindrycznej głowicy szczelinowej ujmującej wodę na rozkład prędkości wokół jej powierzchni - Pawłowska-Salach, Agata; Zielina, Michał (INSTAL, 2024)
Współczesne systemy ujmowania wody napotykają na liczne wyzwania związane zarówno z efektywnością eksploatacyjną jak również ochroną środowiska naturalnego. Kluczowymi aspektami jest ochrona ujęcia przed zanieczyszczeniami i uszkodzeniami mechanicznymi, jak również ochrona ichtiofauny. W odpowiedzi na te potrzeby rozwijane są innowacyjne rozwiązania, takie jak głowice szczelinowe, które umieszczane są w ujęciach wody powierzchniowej. W artykule przedstawiono wyniki przeprowadzonych badań dotyczących głowicy szczelinowej, która została umieszczona w korycie hydraulicznym. Zaproponowane rozwiązania konstrukcyjne dotyczyły modelu głowicy szkieletowej oraz dwóch wymiennych deflektorów, które były montowane w jej wnętrzu. Deflektory różniły  się rozmieszczeniem i wielkościami otworów przy zachowaniu tego samego stopnia perforacji. Te rozwiązania zostały szczegółowo zbadane eksperymentalnie dzięki specjalistycznej aparaturze pomiarowej. Wykazano znaczną redukcję maksymalnych prędkości i wyrównanie prędkości dopływowych wokół głowicy dzięki zamontowaniu deflektorów. Zaobserwowano również, że deflektor z nierównomiernymi otworami trochę lepiej wyrównywał natężenia dopływających strumieni wody niż deflektor z otworami o równej wielkości.
Keywords: ujęcie wody; ochrona ichtiofauny; prędkość dopływu; hydraulika