Analiza opłacalności mikroinstalacji PV w budynku jednorodzinnym w Sulejowie - Różycka-Wrońska, Ewelina (INSTAL, 2024)
Fotowoltaika pozostaje zdecydowanym liderem wśród wszystkich OZE w naszym kraju z 60% udziałem mocy zainstalowanej w tym sektorze. Najważniejszym kryterium inwestycji w instalację fotowoltaiczną jest określenie zysku netto w całym cyklu życia. W artykule opisano istniejącą mikroinstalację PV w budynku jednorodzinnym zlokalizowanym w Sulejowie, zaprojektowaną i zamontowaną przez specjalizującą się w tej dziedzinie firmę. W prowadzonych rozważaniach analizowano produkcję energii elektrycznej z instalacji PV, która w całości sprzedawana jest do sieci po obniżonej o 20% cenie za 1 kWh energii. Do kalkulacji przyjęto 5% stopę dyskonta dla ceny 1 kWh energii elektrycznej oraz założono wzrost zapotrzebowania na energię elektryczną 1 % rok do roku. W niniejszej pracy przeprowadzono analizę, której celem jest sprawdzenie opłacalności w/w instalacji oraz porównanie innych możliwości wykorzystania środków finansowych potrzebnych do jej budowy. Analiza ta obejmuje inwestycję w długookresowe fundusze, kwoty przeznaczonej na zakup paneli PV oraz określa zysk, jaki można uzyskać eksploatując panele PV i zaoszczędzone dzięki temu pieniądze, inwestować. Do analizy przyjęto bezpieczny długookresowy fundusz ze średnioroczną kwotą zwrotu na poziomie 7%. Każdy z analizowanych wariantów przynosi korzyści finansowe, jednak opcja uwzględniająca inwestowanie zaoszczędzonych dzięki instalacji PV pieniędzy, pozwala prawie dwukrotnie zwiększyć zysk w okresie cyklu życia mikroinstalacji.
Keywords: mikroinstalacja PV; opłacalność inwestycji; OZE; Zielony Ład; fundusz inwestycyjny; dofinansowanie