Ocena możliwości zastosowania danych opadowych z prywatnych stacji meteorologicznych dla wybranych epizodów deszczowych na terenie Wrocławia - Nowakowska, Monika; Bełcik, Maciej; Jawor, Magdalena; Wdowikowski, Marcin (INSTAL, 2024)
W artykule oceniono możliwość wykorzystania danych opadowych z prywatnych stacji meteorologicznych (PWS) do monitorowania wybranych epizodów deszczowych na terenie Wrocławia. PWS zyskują na popularności dzięki łatwej dostępności i niskim kosztom zakupu, umożliwiając monitorowanie parametrów atmosferycznych takich jak temperatura, wilgotność, ciśnienie, opady deszczu oraz prędkość i kierunek wiatru. Badania obejmowały analizę danych z 32 PWS zlokalizowanych we Wrocławiu i okolicach, które następnie porównano z danymi z profesjonalnych stacji meteorologicznych IMGW oraz sieci MPWiK we Wrocławiu. Wyniki badań wykazały, że dane z PWS mogą być użyteczne w monitorowaniu intensywnych opadów, które mogą prowadzić do lokalnych podtopień, pod warunkiem prawidłowego umiejscowienia stacji oraz weryfikacji danych. Największym wyzwaniem związanym z PWS jest ryzyko nieprawidłowego umiejscowienia, co może wpływać na dokładność pomiarów. Dlatego konieczna jest systematyczna weryfikacja i interpretacja zebranych danych, aby mogły one być wykorzystane w praktycznych zastosowaniach, takich jak hydrologia miejska.
Keywords: Prywatne Stacje Meteorologiczne; intensywne opady; Średnia Ważona Odległością; kriging; hydrologia miejska