Zagospodarowanie odpadów spożywczych zawierających białko zwierzęce w procesie wapnowania i kompostowania tlenowego - Głowacka, Anna; Bering, Sławomira; Tarnowski, Krzysztof; Mazur, Jacek (INSTAL, 2024)
Przetwarzanie odpadów spożywczych zawierających białko zwierzęce (food waste containing animal protein FW-AP) odbywało się w warunkach rzeczywistych w dwóch etapach: higienizacji w procesie wapnowania oraz kompostowaniu tlenowym. Pryzma pilotażowa składała się z 1-1,2 tony mieszanki odpadów zawierającej: (i) osad ściekowy wysuszony do 14,5% suchej masy, (ii) odpady spożywcze zawierające białko zwierzęce (FW-AP), rozdrobnione do wielkości 12mm , higienizowane tlenkiem wapnia CaO; zawartość suchej masy po wapnowaniu wynosiła 18%; (iii) materiał strukturotwórczy: słomę i bioodpady takie jak liście, trawę, makulaturę, 66-75% suchej masy; (iv) zaszczep, 40% suchej masy. W pryzmach zawartość wapnowanych odpadów FW-AP wynosiła 20%, 30% i 40%. Po około 2 miesiącach kompostowania uzyskano gotowy kompost. Produkt końcowy charakteryzował się następującymi parametrami: wilgotność 40-52%, pH 7,0-7,4, materia organiczna 59,4-62,3%, całkowity azot Kjeldahla 26,6 – 69,5 g N/kg suchej masy, Fosfor całkowity 17,6 – 63,0 g P/kg s. m.Prezentowana metoda jest prostym i skutecznym sposobem przekształcenia odpadów w produkt. Udział odpadów spożywczych zawierających białko zwierzęce w całkowitej masie kompostu na poziomie do 40% pozwala na szybkie przetworzenie dużych ilości odpadów. Komposty końcowe spełniają wymagania stawiane polepszaczom gleby lub nawozom mineralno-organicznym.
Keywords: odpady spożywcze; odpady spożywcze zawierające białko zwierzęce; kompostowanie wapnowanych odpadów; nawozy mineralno – organiczne