Analiza produktywności wybranych turbin wiatrowych w Polsce - Wichliński, Michał; Kubus, Norbert (INSTAL, 2024)
Energetyka wiatrowa jest bardzo ważnym składnikiem polskiego miksu energetycznego. W miarę odchodzenia od źródeł konwencjonalnych elektrownie wiatrowe wraz z energetyką słoneczną będą musiały wziąć na siebie ciężar produkcji energii elektrycznej. Jednakże praca turbin wiatrowych jest uzależniona do chwilowych warunków atmosferycznych, czyli od prędkości wiatru. W niniejszym artykule przedstawiono analizę produktywności czterech wybranych turbin wiatrowych znajdujących się w czterech różnych lokalizacjach. Ilość energii wyprodukowanej przez poszczególne turbiny w ciągu roku mocno się różniła. Wyraźnie widoczne jest zmniejszenie produkcji w miesiącach letnich (VI-IX) i wzrost produkcji w pozostałych miesiącach, szczególnie od X do XII. Prędkości wiatru powyżej 10 m/s, przy których turbiny pracowały, nie przekraczała 11% w ciągu roku, przez około 17% roku prędkości wiatru były poniżej 4 m/s. Przy bezwietrznej pogodzie turbiny również potrzebują energii elektrycznej do zasilania systemów wewnętrznych, analizowane turbiny musiały być zasilane z zewnątrz przez około 13% czasu w ciągu roku.
Keywords: energia wiatru; turbiny wiatrowe; produkcja energii; prędkość wiatru