Instalacje dualne – uwarunkowania prawne - Kępa, Urszula (INSTAL, 2025)
W obliczu narastającego deficytu wody w Polsce oraz częstego występowania susz hydrologicznych, konieczne staje się wdrażanie rozwiązań pozwalających na bardziej zrównoważone gospodarowanie zasobami wodnymi. Jednym z takich rozwiązań są instalacje dualne, umożliwiające wykorzystanie wody deszczowej i/lub oczyszczonych ścieków szarych do celów gospodarczych, takich jak spłukiwanie toalet, podlewanie zieleni czy pranie. Artykuł omawia aktualne przepisy prawne oraz normy techniczne odnoszące się do tego typu instalacji, wskazując na istotne braki w regulacjach krajowych oraz potrzebę ich aktualizacji. Zaproponowano definicje nowych pojęć, takich jak „woda użytkowa” i „ścieki szare” vs „woda szara”. Omówiono wymagania norm odnoszących się do instalacji wody nie nadającej się do picia PN-EN 16941-1 i PN-EN 16941-2. Wskazano rozwiązania, które mogłyby umożliwić szersze zastosowanie tych instalacji w praktyce. Przeanalizowano również dostępne na polskim rynku systemy oraz związane z nimi korzyści i ograniczenia. Instalacje dualne mogą odegrać kluczową rolę w adaptacji do zmian klimatu oraz realizacji celów zrównoważonego rozwoju w gospodarce wodno-ściekowej, jednak ich upowszechnienie wymaga wsparcia legislacyjnego i finansowego.
Keywords: instalacje dualne; odzysk wody; ścieki szare; woda deszczowa; normy prawne