Budowa laboratorium badawczo-rozwojowego do badań wentylatorów przemysłowych oraz innych urządzeń – podejście projektowe - Piwowarski, Marian; Ziemiański, Paweł; Mioduszewski, Piotr; Czyżewicz, Jacek; Jaskólski, Piotr; Bortkiewicz, Mateusz; Laszuk, Krzysztof; Madej, Krzysztof; Kopaczewski, Krzysztof; Cybulski, Karol; Naumczyk, Tomasz; Fabiański, Tomasz; et al. (INSTAL, 2025)
Wentylatory jako urządzenia przemysłowe są jednymi z najważniejszych pojedynczych odbiorników energii napędowej. Dlatego stanowią one ważny obszar potencjalnych oszczędności energii w celu zmniejszenia emisji CO2. Wszechobecność wentylatorów i ich praca w warunkach odbiegających od optymalnych zapewniają szerokie pole możliwości ukierunkowanych na uzyskanie znaczącej globalnie redukcji energii wykorzystywanej do ich napędzania. Drugim ważnym aspektem, oprócz efektywności energetycznej, jest generowany przez wentylatory hałas i działania podjęte w kierunku jego redukcji. W niniejszym artykule przedstawiono proces budowania oraz testowania nowoczesnego laboratorium badawczego do pomiaru i analizy parametrów pracy wentylatorów. Inicjatywa została zrealizowana w ramach innowacyjnego projektu badawczego COLUBRIS w firmie Nyborg-Mawent. Artykuł zawiera szczegółowe informacje dotyczące struktury laboratorium, jego układu funkcjonalnego, zastosowanych rozwiązań technicznych oraz aparatury pomiarowej umożliwiającej pozyskiwanie wiarygodnych danych dotyczących zarówno sprawności energetycznej, jak i emisji hałasu. Laboratorium to, dzięki swojej elastycznej strukturze i nowoczesnemu wyposażeniu, umożliwia prowadzenie badań przepływowych, akustycznych i drganiowych w kontrolowanych warunkach środowiskowych nie tylko wentylatorów, ale również innych urządzeń. W artykule zaprezentowano również wstępne wyniki pomiarów energetycznych oraz poziomu hałasu uzyskane podczas badań wentylatorów przeprowadzonych w laboratorium. Wyniki te stanowią ważny punkt wyjścia dla rozwoju technologicznego tych urządzeń, ukierunkowanego na zwiększenie ich efektywności przy jednoczesnym ograniczeniu negatywnego wpływu na środowisko i użytkowników.
Keywords: wentylatory; zarządzanie projektem innowacyjnym; laboratorium badawcze; analiza hałasu; analiza sprawność