Struktura zagospodarowania komunalnych osadów ściekowych w Polsce - Kamizela, Tomasz (INSTAL, 2025)
Artykuł przedstawia aktualny stan gospodarki osadami ściekowymi w Polsce na tle uwarunkowań krajowych i europejskich, z uwzględnieniem aspektów prawnych, technologicznych i statystycznych. Na podstawie danych z Eurostatu, Głównego Urzędu Statystycznego oraz Krajowego Programu Oczyszczania Ścieków Komunalnych (KPOŚK) dokonano analizy ilościowej wytwarzania oraz zagospodarowania komunalnych osadów ściekowych. Wskazano główne problemy oraz ilościowy potencjał krajowych instalacji odzysku surowców i energii z osadów ściekowych. Przedstawiono konieczne kroki wspierające dostosowanie gospodarki osadowej do celów środowiskowych i gospodarki o obiegu zamkniętym.
Keywords: komunalne osady ściekowe; zagospodarowanie osadów; stabilizacja osadów; odzysk i unieszkodliwianie osadów