Wskaźniki jednostkowego zużycia wody w gospodarstwach domowych w świetle ostatnich badań prowadzonych w Polsce - Sierociński, Michał; Kwietniewski, Marian; Kowalski, Dariusz (INSTAL, 2025)
Artykuł zawiera przegląd polskiej literatury z zakresu badań zużycia wody w gospodarstwach domowych w Polsce z ostatnich 22 lat. Celem artykułu jest wykazanie konieczności prowadzenia cyklicznych badań tych wskaźników w skali całego kraju, z wykorzystaniem ujednoliconej metodologii, z uwzględnieniem wielkości jednostek osadniczych, rodzaju zabudowy i wyposażenia sanitarnego mieszkań. Bazując na dokonanym przeglądzie autorzy wskazują na postępujące zmiany wielkości jednostkowego zużycia wody w gospodarstwach domowych oraz na brak dostosowania do tych zmian obowiązujących wytycznych i przepisów prawnych. Dokonane porównania autorzy uzupełnili prezentacją wyników własnych badań zużycia wody w gospodarstwach domowych w zabudowie jedno i wielorodzinnej, przeprowadzonych w 20-tysięcznym mieście w południowej Polsce.
Keywords: gospodarstwa domowe; zapotrzebowanie na wodę; wskaźniki jednostkowe; przegląd; 2000-2024