Stagnacja w instalacjach wodociągowych jako czynnik degradacji jakości wody – przegląd zagadnienia - Herczyk, Karolina; Grobelak, Anna (INSTAL, 2026)
Stagnacja w wewnętrznych instalacjach wodociągowych jest jednym z kluczowych czynników negatywnie wpływających na jakość wody u odbiorców. W warunkach niskich przepływów oraz długiego czasu przebywania wody w instalacjach obserwuje się m.in. spadek poziomu środka dezynfekcyjnego, wzrost liczby mikroorganizmów oraz zmiany w strukturze mikrobiomu instalacji, a także zwiększone ryzyko uwalniania metali i pogorszenia cech organoleptycznych (tj. smaku i zapachu). W artykule przedstawiono mechanizmy degradacji jakości wody spowodowane stagnacją, typowe miejsca powstawania stref zastoju oraz rolę temperatury w kształtowaniu ryzyka mikrobiologicznego. W dalszej części omówiono współczesne uwarunkowania projektowe, przedstawiono przykładowy scenariusz degradacji jakości wody w nowym budynku oraz wskazano zakres odpowiedzialności projektanta i zarządcy obiektu. Podkreślono znaczenie podejścia opartego na ocenie ryzyka i programach zarządzania instalacją wodną.