Wielokryterialna metoda wspomagania decyzji w zakresie typowania przewodów wodociągowych do renowacji lub wymiany - Rożnowski, Mateusz; Szpak, Dawid; Żywiec, Jakub; Tchórzewska-Cieślak, Barbara (INSTAL, 2026)
Systemy zbiorowego zaopatrzenia w wodę mają za zadanie dostarczać wodę do konsumentów w sposób ciągły, pod odpowiednim ciśnieniem oraz o odpowiedniej jakości. Aby spełnić te zadania, sieć wodociągowa musi być stale monitorowana oraz modernizowana. Ze względu na ograniczone środki inwestycyjne przedsiębiorstwa wodociągowe muszą starannie wybierać przewody, których stan techniczny lub niewłaściwa eksploatacja sprzyjają występowaniu awarii i przerw w dostawie wody do odbiorców. W pracy przedstawiono wielokryterialną metodę wspomagania decyzji FSAW (ang. Fuzzy Simple Additive Weighting Method). Metodę wykorzystano do wytypowania przewodów wodociągowych, które w pierwszej kolejności powinny zostać wymienione lub poddane renowacji. Przedstawione autorskie kryteria decyzyjne oraz wartości parametrów decyzyjnych stanowią istotne narzędzie umożliwiające podejmowanie działań w analizowanej problematyce. Opracowano studium przypadku dla 9 wariantów przewodów wodociągowych. Na podstawie wykonanej analizy określono kolejność renowacji lub wymiany badanych przewodów wodociągowych. Dodatkowym efektem pracy jest opracowanie formuł obliczeniowych do wykorzystania w programie QGIS oraz wizualizacja wyników badań na cyfrowej mapie sieci wodociągowej.