Analiza objętości wody nie sprzedanej na skutek awarii przewodów wodociągowych - Studziński, Andrzej (INSTAL, 2019)
Awarie przewodów wodociągowych powodują szereg strat, zarówno dla dostawcy jak również dla odbiorców wody. Dla producenta wody najbardziej kosztowne są naprawy uszkodzonych rurociągów. Wśród pozostałych szkód można wymienić straty wynikające z objętości wody nie sprzedanej konsumentom, których analiza jest przedmiotem niniejszej pracy. W opracowaniu przedstawiono analizę objętości wody nie sprzedanej odbiorcom. Podstawą opracowania są dane eksploatacyjne zebrane podczas 298 awarii w średniej wielkości mieście położonym w południowej Polsce. W niespełna 9% przypadków naprawa nie była przeprowadzona na pracującym pod ciśnieniem przewodzie, w pozostałych przypadkach wiązała się z przerwaniem dostawy wody do odbiorców. Przedstawione awarie dotyczą zakresu średnic nominalnych przewodów DN25-DN800. Średnia liczba odbiorców (podłączeń wodociągowych) dotkniętych skutkami awarii wyniosła 19,5 a średnia liczba mieszkańców 117,1. Określono średnią objętość wody nie sprzedanej na skutek awarii dla 259 zdarzeń, uzyskano średnią objętość wody nie sprzedanej 6,4 m3 na awarię. Łączna zanotowana objętość wody nie sprzedanej wynosiła zaledwie około 6% przeciętnej dobowej produkcji wody, można zatem określić powstałe straty jako znikome.