Badanie wskaźnika intensywności uszkodzeń przewodów sieci wodociągowej Lublina - Kowalski, Dariusz; Kowalska, Beata; Kuzioła, Elżbieta (INSTAL, 2019)
W pracy przedstawiono wyniki badań wskaźnika intensywności uszkodzeń przewodów sieci wodociągowej Lubli na. Badania oparto o bazę danych MPWiK zawierającą wykaz awarii w latach 1997-2017. Analizie poddano przewody magistralne, rozdzielcze oraz przyłącza. W jej wyniku wskazano na spadkowy trend wskaźnika intensywności uszkodzeń wszystkich wyróżnionych rodzajów przewodów oraz na celowość prowadzonych przez przedsiębiorstwo działań modernizacyjnych. Uzyskane wartości wskaźnika intensywności uszkodzeń są znacznie niższe od średnich w Polsce w odniesieniu do przewodów magistralnych i rozdzielczych oraz nieznacznie wyższe w przypadku przyłączy. Zakładając średnie czasy usuwania awarii przewodów sieciowych oszacowano wskaźniki gotowości wyróżnionych przewodów sieciowych. W artykule wykorzystano wskaźnik awaryjności pozwalający w sposób intuicyjny interpretować wartości wskaźnika gotowości.