Transport osadów w kanalizacji pod kontrolą - Dąbrowski , Wojciech; Dąbrowska, Barbara (INSTAL, 2019)
Przedstawiono przegląd literatury dotyczącej klasyfikacji różnych rodzajów osadów kanalizacyjnych. Porównano parametry opisujące zanieczyszczenia występujące w osadach kanalizacyjnych z wartościami tych parametrów typowymi dla ścieków komunalnych i ogólnospławnych w czasie pogody bezdeszczowej i deszczowej. Opisano też znane z literatury próby przewidywania transportu zanieczyszczeń określanych przez wartości ChZT, BZT i azot amonowy w ruchomych osadach. Porównano dwa rodzaje pułapek na osady.