Racjonalne i optymalne rozmieszczenie infrastruktury zielonej na terenach zurbanizowanych - McGarity , Arthur; Dąbrowski , Wojciech (INSTAL, 2019)
Wielokryterialna optymalizacja pozwala na takie rozlokowanie różnych rodzajów infrastruktury zielonej, aby uzyskać najkorzystniejsze relacje pomiędzy kosztami i wszystkimi rozpatrywanymi korzyściami. Takie zadania są obecnie formułowane i rozwiązywane w różnych miejscach na świecie. Opisano tutaj model opracowany przez Agencję Ochrony Środowiska USA i nazywany SUSTAIN i kolejny przez grupę badawczą składającą się głównie z pracowników Swarthmore College oraz Uniwersytetu Johna Hopkinsa i zastosowany w projekcie infrastruktury zielonej obejmującym część miasta Filadelfia. Głównym powodem wybudowania tej infrastruktury była potrzeba zmniejszenia ilości ścieków i ładunków zanieczyszczeń zrzucanych przez ogólnospławny przelew burzowy.