Analiza stosowanych systemów transportu popiołu z odpylaczy spalin w kotłach energetycznych i ciepłowniczych z paleniskami rusztowymi - Janik , Kazimierz; Janik , Ireneusz; Janik , Adrianna; Rataj, Zbigniew (INSTAL, 2019)
W artykule przeprowadzono analizę stosowanych przenośników w systemach odbioru i transportu pyłu z kotłów z paleniskiem rusztowym w energetyce przemysłowej i ciepłowniczej. Zwrócono uwagę na konstrukcję najczęściej stosowanych rodzajów przenośników, ich parametry konstrukcyjne i eksploatacyjne. Dokonano oceny porównawczej zużycia energii elektrycznej do napędu urządzeń. Przeprowadzona analiza może być pomocna przy podejmowaniu decyzji techniczno-finansowych w ww zakresie.