Zarządzanie strategiczne jako element minimalizacji ryzyka eksploatacją infrastruktury wodociągowej - Zimoch, Izabela; Czopik , Łukasz (INSTAL, 2020)
W artykule omówiono aktualne podejście do zarządzania przedsiębiorstwem wodociągowo – kanalizacyjnym oraz bieżące trendy w zarządzaniu. Wskazano elementy, które wymagają usprawnienia na przykładzie wybranych obszarów zarządzania w dużym przedsiębiorstwie wodociągowo – kanalizacyjnym. Skupiono się na wykazaniu, które czynniki i jakie podejście mają największy wpływ na zakłócenia w trakcie zarządzania tak specyficznym przedsiębiorstwem, jakim jest przedsiębiorstwo wodociągowo – kanalizacyjne. Wskazano możliwe narzędzia i metody wspomagające najwyższe kierownictwo w procesie zarządzania.