Zastosowanie technologii bezwykopowych do budowy sieciowej infrastruktury podziemnej w Polsce - Kolonko, Andrzej; Madryas, Cezary (INSTAL, 2020)
W artykule przedstawiono dotychczasowe doświadczenia w zastosowaniu technologii bezwykopowych do budowy przewodów wodociągowych i kanalizacyjnych. Omówiono najczęściej stosowane technologie prezentując pierwsze realizacje oraz te najbardziej spektakularne. Polska w tej dziedzinie ma znaczące osiągnięcia w skali europejskiej.