Wpływ zmiany szczelności obudowy przestrzeni chronionej przed zadymieniem na utrzymywane w nim nadciśnienie - Dziubiński , Marek; Brzezińska, Dorota; Fryda , Marcin (INSTAL, 2020)
Zadaniem pożarowych systemów różnicowania ciśnienia w budynku jest niedopuszczenie, aby dym przedostał się do przestrzeni chronionych takich, jak: drogi ewakuacyjne, przeciwpożarowe drogi ratownicze, szyby gaśnicze, szyby windowe, hole, klatki schodowe oraz wszystkie pomieszczenia, które w przypadku pożaru powinny pozostać wolne od zadymienia. W celu utrzymania wymaganej różnicy wartości ciśnienia pomiędzy przestrzenią chronioną a pozostałą częścią budynku, należy określić jak duże nieszczelności występują w przegrodach pomieszczeń chronionych. Jest to podstawowe kryterium prawidłowego doboru wydajności jednostki napowietrzającej. Wcześniejsze badania koncentrowały się na potwierdzeniu skuteczności systemów ciśnieniowych przy założeniu stałego poziomu nieszczelności. Celem obecnie przeprowadzonych testów było określenie, jaki wpływ na warunki utrzymania nadciśnienia ma zmiana nieszczelności obudowy przestrzeni chronionej. Parametr ciśnieniowy został poddany analizie pod względem stabilności utrzymywanego nadciśnienia oraz dynamiki osiągania zakładanych wartości różnicy ciśnienia.