Turbiny parowe małej mocy dla energetyki rozproszonej – stan techniki, krajowe doświadczenia i możliwości wykonawcze - Kryłłowicz, Władysław; Kabałyk, Kiriłł (INSTAL, 2020)
W artykule opisano krajowe doświadczenia w dziedzinie projektowania i wykonawstwa turbin parowych małej mocy ( do 400 kW) dla energetyki rozproszonej na tle turbin dostępnych na rynku. Omówiono własne konstrukcje, możliwości obliczeniowe i uwarunkowania technologiczne oraz przedstawiono estymacje kosztów wytwarzania takich maszyn.