Efekty energetyczne zastosowania chłodzenia dwustopniowego w centralach bloków operacyjnych szpitali - Jakubiak, Monika; Porowski, Mieczysław (INSTAL, 2020)
W artykule zaprezentowano analizę zapotrzebowania na energię netto, końcową i pierwotną centrali klimatyzacyjnej z chłodzeniem jednostopniowym lub dwustopniowym w aplikacji dla bloku operacyjnego szpitala. Jako narzędzie analizy wykorzystano model symulacyjny działania układu klimatyzacyjnego w ciągu całego roku. Wyznaczono między innymi zapotrzebowanie na energię elektryczną dla wytworzenia chłodu w wytwornicach wody chłodzącej. Wykazano – dla studium przypadku, iż zastosowanie chłodzenia dwustopniowego w centrali klimatyzacyjnej układu klimatyzacyjnego, pozwala zmniejszyć zapotrzebowanie na energię elektryczną na wytworzenie chłodu o około 19% w porównaniu do chłodzenia jednostopniowego.