Wewnętrzne urządzenia klimatyzacyjne w pomieszczeniach mieszkalnych – analiza możliwości zastosowania na przykładzie rzeczywistych rozwiązań - Stawska, Dominika; Zając, Agnieszka (INSTAL, 2020)
W artykule rozważono zastosowanie klimatyzacyjnych urządzeń indywidualnych w apartamentach mieszkalnych. Dla jednego pomieszczenia reprezentatywnego przeprowadzono analizę możliwości zastosowania klimakonwektorów wentylatorowych i belek aktywnych. Porównano ilość energii niezbędnej do przeprowadzenia procesów uzdatniania powietrza.