Sprawność eksploatacyjna cieplna kotłowni parowej - Bujak, Janusz; Okoński, Ryszard; Majkowski, Sebastian (INSTAL, 2020)
W artykule przedstawiono wyniki badań doświadczalnych sprawności eksploatacyjnej cieplnej kotłowni parowej. Instalacja kotłowni parowej składa się z zespołu kotłów parowych płomienicowo-płomieniówkowych oraz instalacji technologicznej. W niniejszym artykule omówiono problematykę związaną ze sprawnością eksploatacyjną cieplną kotłowni parowej, kotłów parowych płomienicowo-płomieniówkowych opalanych paliwami gazowymi i ciekłymi. Przedstawiono wyniki badań sprawności eksploatacyjnej kotła parowego w funkcji jego obciążenia cieplnego. Badania prowadzono przez okres 18 miesięcy w kotłowni parowej Szpitala Wojewódzkiego. Wyniki badań otrzymane na rzeczywistym obiekcie porównano z obliczeniami według PN-EN 12953-11. Badania dowiodły, że rzeczywista sprawność eksploatacyjna cieplna jest niższa niż wyznaczona według normy. Wynika to z tego, że w warunkach rzeczywistych liczba składników odpowiedzialnych za jego straty energii jest większa niż norma nakazuje przyjąć do jego obliczenia.