Jakie zmiany wprowadza nowa europejska norma PN-EN 13053:2020-05 Wentylacja budynków. Centrale wentylacyjne i klimatyzacyjne. Klasyfikacja i charakterystyki działania urządzeń, elementów składowych i sekcji. Omówienie podstawowych zmian - Szczęśniak, Sylwia (INSTAL, 2020)
Artykuł przedstawia najważniejsze zmiany jakie zostały wprowadzone w nowej normie europejskiej PN-EN 13053:2020-05. W artykule, ze względu na dużą liczbę wprowadzonych zmian, podano tylko te, które dotyczą bezpośrednio wykonywanych pomiarów i charakterystyk. W artykule nie zawarto komentarzy dotyczących przytaczanych wzorów i schematów. Zaznaczono tylko, które z nich wydają się być błędne lub niekompletne. Znaczna część treści zawartych w normie wymaga odrębnego wyjaśnienia lub omówienia.