Wpływ składowych współczynnika przenikania ciepła na wydajność wymiennika rurowego małej mocy - Pelińska-Olko, Ewa; Barnaś, Yessica (INSTAL, 2021)
Przebadano wymienniki współprądowe i przeciwprądowe (odpowiednio WW,WP) typu rura w rurze o małej mocy w konfiguracji 1,2. Konfiguracja 1 oznacza przepływ cieplejszego czynnika w rurze wewnętrznej oraz zimniejsze go w rurze zewnętrznej, natomiast konfiguracja 2 – chłodniejszego w rurze wewnętrznej oraz cieplejszego w rurze zewnętrznej. Wyższe wartości doświadczalnego współczynnika przenikania ciepła kl, zarówno dla WW i WP zaobserwowano w konfiguracji 2. W tej pracy, porównano doświadczalne wartości kl z wartościami obliczonymi przy pomocy wybranych metod z teorii podobieństwa. Największą liczbę zgodnych z eksperymentem wartości teoretycznych kl , w zakresie wszystkich przebadanych rodzajów wymienników i ich konfiguracji, uzyskano dla formuły Hausena. Współczynnik kl zawiera trzy składowe: człon opisujący wnikanie ciepła od cieplejszego czynnika robo czego do przepony, przewodzenie przez przeponę rozdzielającą oba czynniki oraz przejmowanie ciepła od prze pony do czynnika chłodniejszego. Wielkość tego współczynnika decyduje o wydajności z 1 mb wymiennika rurowego i w ten sposób wraz z średnią różnicą temperatury czynników roboczych wpływa ona na wielkość powierzchni wymiany ciepła a tym samym na gabaryty całego wymiennika.