Zmienność jednostkowego średniego rocznego zużycia ciepłej i zimnej wody w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych - Szaflik, Władysław (INSTAL, 2021)
W artykule przedstawiono sposób wyznaczania jednostkowego średniego dobowego poboru zimnej i ciepłej wody o określonym prawdopodobieństwie występowania wraz z niższymi z uwzględnieniem liczby mieszkańców, w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych. Przyjęto, że średni dobowy pobór wody przez pojedynczego mieszkańca budynku jest zmienną losową o rozkładzie normalnym o wartości oczekiwanej –qj i odchyleniu standardowym S–qj . Następnie przyjmując podane w artykule założenia określono parametry rozkładu jednostkowego sumarycznego średniego dobowego poboru wody ciepłej i zimnej. W tym celu wykorzystano wyniki pomiarów średniego roczne go zużycia wody w roku 2019, przez mieszkańców sześćdziesięciu pięciu budynków zlokalizowanych na kilku osiedlach mieszkaniowych w Szczecinie. Znajomość parametrów rozkładu umożliwia określenie zmienności wartości jednostkowego zużycia w zależności od prawdopodobieństwa. Znając je obliczono średni jednostkowy pobór wody o 90%, 95% i 99% prawdopodobieństwie występowania wraz z niższymi wartościami w zależności od liczby mieszkańców budynku. Otrzymane wyniki przedstawiono na wykresach.