Porównanie wybranych technologii bezwykopowych w renowacji i rekonstrukcji sieci wodociągowej tranzytowej DN600 - Gorczowski, Wojciech; Piechurski, Florian (INSTAL, 2021)
Przedmiotem pracy jest porównanie technologii dla zadania w zakresie modernizacji stalowego wodociągu DN600. Do analizy przyjęto do porównania cztery warianty wykonania modernizacji wodociągu: I – Swagelining, II – Relining długi, III – Cementowanie oraz IV – Rękaw elastyczny. Dokonany wybór technologii dla przedmiotowe go zadania, został podjęty z uwzględnieniem parametrów charakteryzujących każdą z metod: kosztów wykonania, terminu realizacji, ingerencji w otoczenie. Jako najbardziej optymalną spośród porównywanych technologii wybrano technologię zabezpieczenia wodociągu poprzez cementowanie. Technologia polega na pokryciu wewnętrznej powierzchni istniejącego wodociągu stalowego zaprawą cementową. Wybrana technologia wydaje się być najlepszą spośród porównywanych w zakresie modernizacji analizowanego wodociągu z uwagi na stan techniczny wodociągu i jego możliwości wytrzymałościowe w okresie planowanej eksploatacji. Metoda ta pozwala na osiągnięcie wszystkich z założonych celów przeprowadzenia modernizacji. Zapewnia szczelność, poprawę hydrauliki, zabezpiecza wodociąg antykorozyjnie. Jest metodą najtańszą spośród porównywanych i jednocześnie najmniej skomplikowaną. Metoda ta charakteryzuje się również najkrótszym czasem realizacji.