Charakterystyka hydrauliczna zaworów zwrotnych osiowych występujących na rynku polskim - Mańko, Robert; Ewertowski, Ryszard (INSTAL, 2021)
W artykule przedstawiono wyniki pomiarów strat ciśnienia przy przepływie wody przez zawory zwrotne. Pomiary przeprowadzono dla zaworów o średnicach najczęściej stosowanych w domowych instalacjach wodociągowych. Do analiz zaproponowano zawory trzech producentów, ogólnie dostępne w sklepach instalacyjno-budowlanych. Dla każdego zaworu określono wartości współczynnika oporów miejscowych w funkcji prędkości przepływu, a następnie określono średnie wartości współczynników, które można stosować przy obliczaniu strat ciśnienia w instalacji z zaworami zwrotnymi. Ponadto, w artykule przedstawiono wyniki pomiarów ciśnienia przesiąkania przez zawory („otwarcia zaworów”).