Skrzyżowania przewodów kanalizacyjnych z przeszkodami - Mokrzycka – Olek, Aleksandra (INSTAL, 2021)
W niniejszej pracy zostały przedstawione zagadnienia związane z rozwiązaniami skrzyżowań przewodów kanalizacyjnych z istniejącymi już przeszkodami (m. in. rzeki, rowy, kanały, sieci kanalizacyjne). Wybór stosownego rozwiązania często sprowadza się do konieczności uwzględnienia wielu różnych czynników m. in. różnicy poziomów pomiędzy kanałem, a rzędną dna przeszkody oraz względów ekonomicznych. Wybrany i omówiony został także ogólny tok postępowania przy przeprowadzaniu obliczeń hydraulicznych syfonów.