Wentylacja pożarowa garaży zamkniętych w świetle pożarów pojazdów elektrycznych - Węgrzyński, Wojciech (INSTAL, 2021)
W artykule przedstawiono porównanie zagadnień związanych z pożarami pojazdów spalinowych i elektrycznych, w kontekście działania systemów wentylacji pożarowej garaży. Jako kluczową różnicę zidentyfikowano wczesny etap rozwoju pożaru, w trakcie którego płonący pojazd EV może szybciej osiągnąć dużą moc pożaru, względem pojazdów konwencjonalnych. Przedstawiono wyniki wieloparametrycznych analiz CFD wskazujących na zapewnienie właściwej wysokości garażu, a przez to odpowiedniej pojemności zbiornika dymu, jako czynnik o największym wpływie na bezpieczeństwo użytkowników garażu.