Wdrożenie metody badawczej do oceny materiałów przeznaczonych do kontaktu z wodą w zakresie ich podatności na powstawanie biofilmu, zgodnej z EN 16421:2014 - Solecka, Jolanta; Szczotko, Maciej; Maziarka, Dorota; Orych, Izabela; Guśpiel, Adam (INSTAL, 2021)
System nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi nie obejmuje bez pośrednio instalacji wewnątrz budynków, które stanowią znaczący i zróżnicowany pod względem materiałowym element każdego systemu dystrybucji wody. Materiały niskiej jakości, podatne na powstawanie biofilmu na ich powierzchni mogą sprzyjać namnażaniu się drobnoustrojów, co z kolei powodować może liczne problemy zdrowotne u konsumentów. Obecność biofilmu w wewnętrznej instalacji budynków może też wiązać się z występowaniem w niej bakterii potencjalnie patogennych dla ludzi, m. in. z gatunków Legionella pneumophila, Pseudomonas aerugi nosa czy Mycobacterium avium. Skuteczne zapobieganie wtórnemu mikrobiologicznemu zanieczyszczeniu wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi możliwe jest jedynie poprzez działania prewencyjne, w tym ocenę i eliminację z użycia wyrobów i materiałów niewłaściwej jakości, które stanowią źródło przenikających do wody substancji toksycznych, mogących niekorzystnie wpływać na ocenę sensoryczną wody, w tym smak, zapach, barwę, mętność. W pracy zaprezentowano wyniki wdrożenia znormalizowanej metody badawczej wg PN-EN 16421:2014 Influence of materials on water for human consumption – Enhancement of microbial growth (EMG) – Method 3: Measured by mean dissolved oxygen depletion, pozwalającej na ocenę podatności materiałów przeznaczonych do kontaktu z wodą do spożycia przez ludzi na tworzenie się biofilmu. W ramach realizowanych prac badawczych przebadano 62 próbki materiałów pochodzące od różnych producentów i o różnym składzie chemicznym. W porównaniu z oceną tych samych materiałów prowadzoną za pomocą dotychczas stosowanej własnej metody badawczej łączny odsetek różnic w ocenie dla wszystkich zbadanych materiałów wyniósł 8,06%. Metoda znormalizowana została wdrożona do stosowania, co stanowi jeden z pierwszych etapów złożonego procesu dostosowania krajowego systemu oceny higienicznej materiałów, prowadzonego od lat w Zakładzie Bezpieczeństwa Zdrowotnego Środowiska NIZP PZH – PIB, do wymagań dyrektywy 2020/2184 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2020/2184 z dnia 16 grudnia 2020 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.