Wykorzystanie systemu rejestracji danych z dużą częstotliwością do analizy nierównomierności zużycia wody - Dzimińska, Paulina; Drzewiecki, Stanisław; Stańczyk, Justyna; Licznar , Paweł (INSTAL, 2022)
Obserwowany w ostatnich latach rozwój nowoczesnych technologii oraz idei inteligentnych miast budzi coraz większe zainteresowanie wśród eksploatatorów systemów dystrybucji wody. Wdrożenie systemów monitoringu oraz zdalnego odczytu wodomierzy pozwala na zbieranie danych o rzeczywistej pracy sieci wodociągowej, co przekłada się na możliwość ich wykorzystania w procesie planowania inwestycji, modelowania, projektowania oraz w bieżącej eksploatacji i optymalizacji pracy układu. Biorąc pod uwagę obecne potrzeby przedsiębiorstw wodociągowych w tym zakresie, przeprowadzono badania nad nierównomiernością zużycia wody przez różnego typu odbiorców końcowych. Wykorzystano dane pochodzące z modułów rejestrujących szeregi czasowe z dużą częstotliwością, zlokalizowanych w pilotażowej strefie wodociągowej. Wyniki badań wskazują na znaczne różnice pomiędzy literaturowymi wielkościami współczynników nierównomierności rozbiorów wody a rzeczywistymi, określonymi na podstawie precyzyjnych pomiarów. Uwidoczniony został także wpływ pandemii COVID-19 na zmienność i nierównomierność poboru wody przez użytkowników budynków o różnym przeznaczeniu.