Objętość zasobnika ciepłej wody o pełnej akumulacyjności w zależności od jej zużycia dobowego - Nejranowski, Jerzy; Szaflik, Władysław (INSTAL, 2022)
W artykule określono zależność pomiędzy pojemnością zasobnika ciepłej wody o pełnej akumulacyjności a jej zużyciem dobowym. W tym celu wykorzystano pomiary zmienności zużycia wody w czasie doby dla ośmiu budynków w okresach ponad 30 dniowych. Z pomiarów wynika, że wartości średnie jednostkowej objętości zasobnika o pełnej akumulacyjności oraz jednostkowego dobowego poboru ciepłej wody w niewielkim stopniu zależą od licz by mieszkańców i praktycznie nie zmieniają się wraz z jej wzrostem (wielkością instalacji). Stwierdzono, że występuje wyraźna zależność pomiędzy dobowym zużyciem ciepłej wody w budynku a wymaganą pojemnością zasobnika o pełnej akumulacyjności. Określono zależność liniową pomiędzy zużyciem wody w budynku a pojemnością zasobnika o pełnej akumulacyjności. Umożliwi to ustalenie wymaganej pojemności zasobnika o pełnej akumulacyjności o różnym prawdopodobieństwie przewyższenia w budynkach o różnej liczbie mieszkańców i założeniu określonego jednostkowego poboru ciepłej wody.