Wpływ geometrii wlotu na parametry pracy modernizowanych przemysłowych sprężarek promieniowych - Kryłłowicz, Władysław; Papierski, Adam; Kabalyk, Kirill (INSTAL, 2022)
Artykuł analizuje wpływ ukształtowania układu wlotowego modernizowanej sprężarki odśrodkowej na parametry jej pracy oraz na powiązane ryzyka. Omówione są przypadki pochodzące zarówno z literatury, jak i z własnego doświadczenia autorów. W części finalnej przedstawiono wyniki symulacji przepływu przez przykładowy układ dolotowy z zastosowaniem pakietu ANSYS CFX