Koszty eksploatacyjne powietrznej i gruntowej pompy ciepła - Sakowicz, Robert; Werner-Juszczuk, Anna (INSTAL, 2022)
Celem niniejszego opracowania jest określenie, jak zmienne parametry pracy wpływają na efektywność i koszty eksploatacji pompy ciepła. Obliczenia przeprowadzono dla domu jednorodzinnego położonego w IV strefie klimatycznej w Białymstoku, o projektowym zapotrzebowaniu na ciepło 4,3 kW. Analiza obejmuje pompę gruntową typu solanka-woda oraz pompę typu powietrze-woda. Dla pompy powietrznej przyjęto trzy wartości temperatury biwalentnej: – 10, – 9 i – 8°C. Obliczenia zużycia energii elektrycznej przeprowadzono dla pięciu wartości temperatury górnego źródła: 35, 40, 45, 50 i 55°C. Podstawą do obliczeń mocy cieplnej i zużycia energii elektrycznej przez pompy ciepła była temperatura powietrza zewnętrznego określona dla każdej godziny sezonu grzewczego. Obliczono wartości współczynnika SCOP. Zużycie energii elektrycznej i jej koszt wyznaczono według trzech taryf oferowanych przez PGE: G11, G12 i G12w. Najniższe koszty eksploatacyjne i najwyższe wartości SCOP zapewnia gruntowa pompa ciepła. W pompie powietrznej im niższa temperatura biwalentna, tym niższe koszty eksploatacyjne. Najkorzystniejszą taryfą energii elektrycznej jest taryfa weekendowa G12w. Do ogrzewania budynku nie jest zalecana taryfa całodobowa G11 ze stałymi opłatami w strefie dziennej i nocnej.