Optymalizacja systemu odwodnienia osiedla budynków mieszkalnych jednorodzinnych w województwie łódzkim - Badowska, Ewa (INSTAL, 2025)
Stosowanie urządzeń do lokalnej retencji i infiltracji wód opadowych jest obecnie najskuteczniejszą metodą ograniczania negatywnego wpływu zmian klimatu i nasilonego w ostatnich dekadach uszczelniania powierzchni na funkcjonowanie miejskich systemów odwodnieniowych. Ponadto rozwiązania te, dzięki walorom estetycznym i użytkowym, przyczyniają się do poprawy jakości życia w miastach. W poniższej pracy scharakteryzowano stosowane rozwiązania urządzeń umożliwiających infiltrację, retencjonowanie, podczyszczanie i wykorzystywanie wód deszczowych w miejscu ich powstawania. Na podstawie przeprowadzonej analizy wielowariantowego modelu odwodnienia terenu osiedla budynków jednorodzinnych, dokonano także oceny skuteczności działania różnych systemów zagospodarowania wód opadowych. Badania symulacyjne przeprowadzono w programie EPA SWMM.