Analiza ekonomiczna budowy rurociągów z wykorzystaniem metod bezwykopowych na przykładzie przebudowy gazociągu wzdłuż drogi wojewódzkiej - Bandzierz, Dawid (INSTAL, 2025)
Celem pracy jest ocena korzyści wynikających z zastosowania technologii bezwykopowych w budowie rurociągów, na przykładzie przebudowy istniejącego gazociągu niskiego ciśnienia zlokalizowanego wzdłuż drogi wojewódzkiej. Współcześnie dostępnych jest wiele metod bezwykopowych, różniących się sposobem realizacji, zakresem zastosowania oraz parametrami technicznymi. W artykule przedstawiono najczęściej stosowane rozwiązania, takie jak przewierty sterowane, przeciski oraz mikrotunelowanie, a także metody wykorzystywane do renowacji istniejących sieci rurociągowych. Analizy tego typu są prowadzone dla gazociągów niskiego i średniego ciśnienia jak i również dla gazociągów wysokiego ciśnienia. Na potrzeby analizy opracowano projekt zagospodarowania terenu obejmujący przebudowę stalowego gazociągu na nowy, wykonany w technologii polietylenowej, w dwóch wariantach: tradycyjnym – z zastosowaniem wykopu otwartego, oraz alternatywnym – z wykorzystaniem metod bezwykopowych. Na podstawie przygotowanych projektów przeprowadzono analizę porównawczą, obejmującą aspekty ekonomiczne, techniczne, społeczne, środowiskowe oraz czas realizacji inwestycji.