Porównanie klas stanu technicznego dwu różnych zbiorów kamionkowych przewodów kanalizacyjnych - Kuliczkowska, Emilia; Wijas, Katarzyna (INSTAL, 2022)
W artykule przedstawiono rezultaty analizy wyników badań CCTV dwóch zbiorów długo eksploatowanych kamionkowych przewodów kanalizacji sanitarnej w różnych miastach w Polsce. Celem przeprowadzonej analizy było sprawdzenie, czy występowały różnice w rozkładzie przyporządkowania klas stanu technicznego przewodom kanalizacyjnym w analizowanych zbiorach. Sformułowano wnioski wskazujące, czy zbiory różniły się pod względem planowanych terminów odnowy w zakresie kryterium hydrauliczno-eksploatacyjnego, zagrożeń środowiska i bezpieczeństwa konstrukcji.