Narażenie na lotne DBP w atmosferze wewnętrznej obiektów basenowych - Żak, Magdalena (INSTAL, 2022)
Pływanie jest jedną z najczęściej zalecanych form aktywności fizycznej wpływającą pozytywnie na ogólną sprawność całego organizmu. Mając w świadomości niezaprzeczalne korzyści płynące z tej formy aktywności fizycznej należy mieć na uwadze możliwe zagrożenia zdrowotne związane ze stosowanymi metodami dezynfekcji wody basenowej prowadzącymi do powstawania licznych ubocznych produktów dezynfekcji (DBP). Są one obecne głów nie w wodzie, ale również, w odniesieniu do związków o dużej lotności, w powietrzu hal basenowych. Wiele z tych związków cechuje się bardzo szkodliwym oddziaływaniem na zdrowie, np. ze względu na potwierdzone lub potencjalne własności rakotwórcze, mutagenne, genotoksyczne, czy też negatywny wpływ na różne układy/narządy. W artykule zaprezentowano szeroki przegląd literaturowy na temat rodzajów występujących w atmosferze basenów lotnych DBP, zwłaszcza trihalometanów i chloramin, ich prekursorów i przyczyn powstawania. Dokonano charakterystyki tych związków oraz opisu możliwych dróg narażenia i wynikających z tego skutków zdrowotnych, ze szczególnym uwzględnieniem narażenia inhalacyjnego.