Ocena parametrów wydajności i ciśnienia sieci wodociągowej na cele przeciwpożarowe w świetle przeprowadzonych testów hydrantowych - Piórek, Daniel; Stańczyk, Justyna; Licznar, Paweł (INSTAL, 2022)
Badania wydajności hydrantów oraz przeprowadzenie ich corocznej inspekcji stanowią działania mające na celu spełnienie funkcji wodociągu w kontekście przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę jednostek osadniczych. Obowiązek kontroli stanu ich pracy spoczywa na właścicielach wodociągowej sieci przeciwpożarowej i pomimo, że krajowe przepisy zawierają informację o wymaganiach stawianych sieci wodociągowej jako źródle wody do ugaszania pożaru, pozostaje kilka kwestii nieuregulowanych metodycznie, m.in. procedura przeprowadzania testów hydrantowych. Woda zużyta na cele własne wodociągu, w tym podczas badań wydajności hydrantów, stanowi w bilansie wody tak zwaną niezafakturowaną autoryzowaną konsumpcję. W artykule przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych testów hydrantowych oleśnickiej sieci wodociągowej oraz analizy rocznej objętości wody zużywanej podczas tych działań. Dokonano oceny wydajności i ciśnienia wypływającej z hydrantów wody w świetle przeglądu krajowych i zagranicznych rekomendacji, a także wymogów dotyczących ich testowania.